Commercie

Lees hoe virtueel passen uw dromen waarmaakt in 2022.

Na het lezen van dit artikel bent u helemaal op de hoogte van de huidige stand van zaken m.b.t. het online passen van kleding & modeaccessoires.

Ontstaansgeschiedenis.

Sinds dat de computer gezichten kan herkennen en Snapchat socialemedia-filters uitvond om digitale lagen op het gezicht aan te brengen zijn er een aantal pioniers geweest die potentie zagen om deze technologie te gebruiken voor virtueel passen.

De eerste die ervan profiteerde.

‘L’Oréal Paris was de eerste die de vruchten van virtueel passen plukte. Het bleek dat cosmetica een ideaal product was om digitaal uit te proberen. Dankzij online passen hoef je het er niet eerst met veel moeite op te doen om het er vervolgens weer af te moeten halen.

Hetgeen resulteerde in een flinke tijdswinst! Verkoopsters hoefden niet langer constant samples op te doen, af te schminken en vervolgens de make-upborstel te ontsmetten. Bovendien konden consumenten nu vanuit huis make-up digitaal uitproberen en indien het beviel het meteen online te bestellen. De resultaten voor ‘L’Oréal waren een flinke stijging in verkopen & een hoop shares op sociale media en andere bedrijven maakten aantekeningen …

Brillenindustrie.

De brillenindustrie was de tweede die ermee aan de haal ging. O.a. Rayban en zelfs het wat “stoffig geachte” Speedo hebben sindsdien soortgelijke apps ontwikkeld waarin je (duik)brillen virtueel kon proberen voordat je ze kocht. Waarmee ze naast een mooie stijging in de omzet ook nog eens hebben geprofiteerd van gratis reclame doordat mensen de screenshots van hun nieuwe bril deelden op sociale media.

Vandaag de dag is Augmented Reality de gouden standaard in de brillensector. Zo’n beetje elke brillenwebsite bied aan om brillen online virtueel te passen via de webcam in uw laptop, computer of mobiel. Er wordt zelfs regelmatig op de TV geadverteerd met de mogelijkheid om uw bril virtueel te passen.

Sieraden.

De sieradensector heeft recentelijk ook een aantal pogingen gedaan. Augmented Reality applicaties kunnen immers ook: oorbellen en neuspiercings visueel maken. Waardoor de  consument kan kijken hoe het sieraad haar staat voordat ze het koopt. Hetgeen zeker met piercings een uitkomst is. I.v.m. hygiëne-eisen kunnen piercings na aanschaf in de regel niet geruild worden.   

Kappers.

Recentelijk zijn er Apps te vinden waarmee je kan kijken hoe je eruit ziet met roze, zwart of toch blond haar. Iets waar de kappersbranche vanzelfsprekend dankbaar gebruik van zal gaan maken. Een oud Engels spreekwoord zegt: “Nothings lasts longer then a bad haircut” / “Niets gaat zolang mee als een slecht kapsel.” Consumenten hebben dan ook veel  twijfels of ze hun haar wel zouden laten verven en in elke kleur. Een app als deze bied dan ook uitkomst.

De huidige techniek.

En dit waren enkel nog maar de mogelijkheden van gezichtsherkenning in AR (bestaat als sinds 2016.) De ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie gaan snel. Inmiddels kunnen computers ook handen & voeten herkennen en is het een kwestie van tijd is voordat computers de overige lichaamsdelen kunnen herkennen, waardoor zo’n beetje alles dat op het lichaam gedragen kan worden kan worden proef-gepast in een virtuele paskamer.

Recente mogelijkheden.

Nu handen en voeten ook kunnen worden herkent door computers en het feit dat door Covid investeringen in digitaal zijn ge-explodeert zijn er recentelijk een aardig aantal nieuwe virtuele pas-apps bijgekomen.

Schoenen.

Deze zag u ongetwijfeld wel aankomen! De wereldwijde schoenenindustrie was in 2020 goed voor 365 miljard dollar(!) Bijna twee keer zo groot als die van games en ongeveer evengroot als de gehele economie van Singapore of Denemarken. Desondanks zijn er nu nog weinig applicaties die de mogelijkheid geven om schoenen te passen – maar met 365 miljard in kas kan dat nooit lang meer duren.

Nagellak.

Sinds dat handen door computers kunnen worden herkent zijn er apps uitgebracht die nagellak in zo’n beetje alle kleuren van de regenboog – en een paar meer – kunnen projecteren op uw handen. Door het gebruik van dergelijke apps kan u snel zien of een kleur u staat zonder dat u met nagellakremover hoeft te werken.

Horloges.

Totslot: is er recentelijk ook een app uitgebracht waar je horloges op je pols kan projecteren. Dit is een interessante. Juist omdat horloges in de regel vrij duur, en de marges hoog zijn kunnen horlogefabrikanten hun investering in een dergelijke app snel terugverdienen en consumenten zullen voordat ze duizenden euro’s uitgeven aan een Rolex wel graag willen weten hoe dit uurwerk hem staat.

Nabije toekomst.

Ik verwacht dat web-AR virtueel passen groot gaat maken. Met web-AR kan je als consument direct vanuit een website Augmented Reality ervaringen oproepen. Voorbeeldje in een online webshop voor schoenen: Je klinkt op een schoen die je leuk lijkt en drukt op de knop “pas in AR” of ‘pas aan mijn voet” en je kan via de website je schoen projecteren op je voet vanuit de camera op je mobiel.

De consument hoeft geen app te downloaden, niet te wachten het is zo gebeurd! Op dit moment is Web-AR echter nog niet zo ver. Web-AR is nog niet uitontwikkeld genoeg om lichaamsdelen te kunnen herkennen zoals de computer kan maar dit is een kwestie van een jaar of twee geduld.

Wanneer kan het hele lichaam worden gescand?

Computertechnici zijn bezig om een computer ook buik en benen te laten herkennen. Dit blijkt echter lastig omdat kleding in de weg zit en er een grote sociale weerstand is om jezelf “naakt voor de spiegel” te scannen. Ik vermoed dus dat het nog wel een aantal jaar gaat duren voordat we zover zijn.

Laten we beginnen

Klaar voor een echte verandering? Laten we samen gaan bouwen!